Tom Nygaard, slagter på Møltrup

Møltrup kan også være en nystart for medarbejdere

Af Kirsten Ørskov, souschef


Møltrups arbejdsgrundlag citeres flittigt, når vi kort skal beskrive, hvad Møltrup ersat i verden for. Det starter således:

Møltrup er et hjem, hvor mænd (som for kortere eller længere tid har brug for støtte i deres liv) kan finde hjælp til at tage livet op på ny.

Her tænkes implicit på de mange mænd, der siden 1912 har boet på Møltrup i varierende omfang. Det er dog ikke alene beboere, der kan profitere af at være en del af arbejdsfællesskabet. Det kan medarbejdere også.

Konkurs med sit livsværk

60-årige Tom Nygaard ramte sin personlige bund, da han i efteråret 2022 gik kon-kurs med sit livsværk, slagterforretningen Vestergades Slagter i Holstebro, hvor han havde arbejdet hele sit arbejdsliv, siden han i 1980 kom i lære og i 2001 overtog driften. Sidste efterår stod det lysende klart: Kassekreditten var tom!

Alt var sunket i grus: Identiteten, livsdrømmen og selvrespekten.
”Det har været en hæslig tid”, konstaterer Tom, der på ingen måde ønsker hverken sig selv eller sin værste fjende et år tilbage. Det har været den sværeste beslutningi hans liv! At skulle dreje nøglen om, fyre dygtige, ihærdige medarbejdere, og samtidigt se i øjnene, at han ikke – selv om der blev solgt ud, ryddet op og pænt lukket og slukket – kunne svare enhver sit. Fra at have et arbejdsliv på 2 x fuld tid, blev der nu stille. Helt stille! Bare det at skulle lufte hunden var en kraftanstrengelse. Sådan gik der toenhalvmåned, hvor Tom sammen med sin hustru sundede sig og samlede kræfter oven på sit livs knockout.

Møltrups jobtilbud

I dag er der kommet mere perspektiv på forandringen: ”Der ikke er noget, der er såskidt, at det ikke er godt for noget”, konkluderer Tom og uddyber: ”Jeg havde jogodt nok sagt, at det var helt slut med at være slagter. Jeg skulle ud og have mig et8-16-job og have fri i weekender og ferier lige som så mange andre. Men så blev jegringet op af Møltrup, der tilbød mig et slagterjob.

Jeg afslog godt nok i første omgang, men da jeg tog ud til en samtale, begyndte enny drøm langsomt at spire: Det lød rigtigt spændende med det pædagogiske fokus,der var forbundet med forædling af specialvarer i gårdens slagteri og pølsemageri.Meget kendte jeg jo til jo hudløshed (forarbejdning af kvalitetsprodukter og hånd-værksmæssige traditioner), og det var samtidigt rigtigt spændende, at Møltrup produ-cerer egne dyr ud fra tanker om dyrevelfærd, friland og minimalt forbrug af medicin.Det, der dog overbeviste mig om, at jeg skulle sige ja, var det meningsfulde i ar-bejdsfællesskabet med de mænd, der bor på Møltrup.”

Rejsen ind i socialøkonomi og pædagogik

Tom trækker vejret eftertænksomt og fortsætter: ”I dag kan jeg se, at jeg har været (og stadig er) på en kontinuerlig uddannelsesrejse. Der er et stykke vej fra at væreslagtermester med egen forretning og ansvar for bundlinjen til at være medarbejder i en socialøkonomisk inspireret virksomhed, hvor det pædagogiske perspektiv og hensynet til medarbejdernes (her: beboernes) dagsform skal tages i betragtning på lige fod med produktion, ordrer, egenkontrol etc.

Jeg har fået forståelse for, at de beboere, der er medarbejdere i slagteriet (og som iøvrigt giver den en seriøs skalle, når det er nødvendigt), har andre og mere omsig-gribende problemstillinger med sig, end de medarbejdere, lærlinge etc. jeg hidtil har haft ansat. Det siger sig selv, og jeg har det fint med det. Jeg skal bare vænne mig til den form for rummelighed. Mit pædagogiske perspektiv har været i én lang træningslejr det seneste år.”

Det tager tid at bygge relation

”Jeg lærte hurtigt de mænd at kende, som dagligt arbejder i slagteriet. Det daglige arbejdsfællesskab med kniven i hånden, ved pølsestopperen, saltkarret etc. givergode muligheder for at lære hinanden at kende stille og roligt.
De mange andre, som man kun hilser på, når man fx passerer hinanden på gårdspladsen, har det taget længere tid at komme ind på livet af. Men det kan virkeligt noget, når det begynder at ske. – Uanset om det handler om tillid, accept eller noget helt andet, så ved jeg jo godt, at de fleste har oplevet svigt på svigt, så derfor er det virkelig dejligt, når nogen, jeg ikke i forvejen kender, vover at komme og snakke med mig, sådan som det fx skete til den ’familiedag’, vi havde arrangeret sammen med Aktiv Timring (den lokale borgerforening, red.). Lige dér midt i udekøkkenet fandt jeg mig selv i samtale med beboere, jeg ikke havde mødt før! Det er fedt!

Møltrup er et vildt sted! Der er så mange forskellige muligheder for, at mændenekan få brugt lige netop deres kompetencer, da tilbuddet om arbejdspladser er så mangeartet og ofte skræddersys til den enkelte. Det er jeg rigtig glad for at være en del af.”

Bliv en del fællesskabet

Hvis du ønsker at blive en del af de frivillige på Møltrup, så er du altid velkommen til at kontakte os.